Vehabije

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
beba80
Hronicar foruma
Hronicar foruma

Re: Vehabije

#363 Post Postao/la beba80 »

sta su vehabije ko su molim vas objasnite mi al zelim ozbiljno

srebrni
Zvijezda foruma
Zvijezda foruma

#364 Post Postao/la srebrni »

beba80 je napisao/la:sta su vehabije ko su molim vas objasnite mi al zelim ozbiljno
ja ne znam sta su...........tj znam djelomicno...al logicki ljudi kao svi mi , ali orijentisani svom nekom zivotu...ne simpatisem ih, al ako moram trpit pedere...politicare...prave cetnike ne vidim razloga da oni nemaju pravo na svoj zivot...u svakom zitu ima kukolja pa i u njihovom tako ako mi ne rade nista nemam nista protiv da mi budu ako treba i u komsiluku...

ps...ne bih volio da zivim kao oni..al postujem njihov zivot
a ovdje mozes procitat ko su vehabije OZBILJNO ;)
http://www.islamhouse.com/p/173551
moj rodni grad Sarajevo volim kao samoga sebe....
nazalost ima ljudi koji ga isto tako ne vole....
ali nisu oni krivi sto im Bog nije dao dusu

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#366 Post Postao/la mrki62 »

srebrni je napisao/la:
ps...ne bih volio da zivim kao oni..al postujem njihov zivot
a ovdje mozes procitat ko su vehabije OZBILJNO ;)
http://www.islamhouse.com/p/173551
Jel ti svjesno ili nesvjesno postavljaš vehabijski link ?
Autor tog teksta što si postavio je Muharem Štulanović, vehabijski ideolog iz Rajnovca kod Velike Kladuše
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

ADMIN_BOL-CHAT.DE

#367 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

beba80 je napisao/la:sta su vehabije ko su molim vas objasnite mi al zelim ozbiljno

Evo beba80 na trecoj strani ove teme moj citat

LAFF je napisao/la:Vehabizam to je jedna sekta islama odnosno vjerska denominacija
nazvan po Muhamedu ibn Abdul al Vehabu
Vehabije priznaju Kuran i Hadit kao svoje osnovne tekstove,
Vehabije sebe vide kao pokret za vracanje pravog islama i njegovo oslobadjanje od novina,
sujevjerja, odstupanja, jeresi i idolopoklonstva.
Po njihovom misljenju, postoje brojni obicaji koji su suprotni islamu,
a to su: slusanje muzike ili gledanje televizije,fotografije ili crtezi ljudskih bica ili drugih zivih stvorenja koja imaju dusu,molitve na mezarima
Na nase prostore su tek dosli pocetkom rata 92
Mnogi smatraju da su umjetnuti po poznatoj reziji Amerike
Radilikiazaciji drzave kao sto je to bio slucaj s Afganistanom Irakom i sada Iranom
Kratko jasno sekta

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#369 Post Postao/la mrki62 »

vidovita_dzemila je napisao/la:a je li istina da oni nikad neće priznati za sebe da su vehabije. tako sam čula. i ovi od sinoć što su privedeni policiji negiraju da su vehabije. meni sad nije jasno otkud ih u šarića džamiji kad se zna da je njihova džamija u sjevernom logoru. znači oni ne idu u iste džamije gdje idu ostali vjernici
Džemila dušo ,............. pitaj ih jesul Selefije [muzikafo1.gif]
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#371 Post Postao/la mrki62 »

Džemila ,.............

Evo pojašnjenja [onfire.gif]

Činjenica je da nema razlike između selefija i vehabija i da su to dva naličja jedne kovanice. Svi oni vjeruju u iste dogme i nose iste ideje. Unutar arapskog poluotoka to su vehabije henbelije, dok se van njega to naziva selefizmom, piše u knjizi Vehabizam/selefizam autora Hasana Ali Sekkefa koju su priredili Jasmin Merdan i Adnan Mešanović.

Vehabije su grupacija koju predvodi Izvršno vijeće za izdavanja fetvi, misionarstvo i upućivanje na arapskom poluotoku... Savremene vehabije su sljedbenici Ibn Tejmijje i mezheba hanbelijskih imama antropomorfista izvan arapskog poluotoka iz različitih zemalja, ali svi uzimaju Ibn Tejmijju za imama, autoritet i vođu.

slika

slika

AZRAJIL
Pocetnik

#372 Post Postao/la AZRAJIL »

Ma NESLAZEM se sa njima ali kad mogu podnjeti Gey-eve mogu i njih

nnejra
Velicanstvo Foruma
Velicanstvo Foruma

#373 Post Postao/la nnejra »

Žalosno je da je jedan mladi život ugašen. Vehabije ili momci iz kafića, svejedno je ko je započeo , bitno je da je tragično završilo. Nadam se da ovo neće dovesti do nekih osveta. Svi bi se trebali potruditi da živimo u miru sa ljudima oko sebe, bez obzira na ubjeđenja.

andro
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#374 Post Postao/la andro »

Cijela obitelj u strahu od napuštanja radikalnih vehabija

Nakon što je pripadnik EUPM-a nedavno pobjegao iz BiH zbog ekstremističkih prijetnji koje je kao državljanin skandinavske zemlje doživio u Mostaru, policija trenutačno ispituje slučaj sarajevske imućne obitelji Balić koju su prijetećim porukama ucijenili sa 50.000 eura zbog toga jer im je "kći napustila vehabijsko učenje".

U ovome će se prepoznati mnogi roditelji, među kojima ima i tužitelja, sudaca, policajaca, liječnika... Upravo na to je ne tako davno upozoravao sada već profesor Jasmin Merdan (28) iz Sarajeva, kojemu su, nakon što je odbacio ekstremni islamski pokret proširen tijekom rata u BiH pred sarajevskom Begovom džamijom prijetili da će mu slomiti kralježnicu.

Posljednjih godina bilo je mnogo nasilništava na ulicama gradova širom BiH. U Zenici su premlaćivali djevojke i mladiće koji su se ljubili na ulici, pretukli su i nekoliko desetaka djevojaka koje su se sunčale u kupaćim kostimima na obalama rijeke Bosne, ali i napadali djevojčice u Brčkom, Zenici, Sarajevu jer su se "polugole i besramne u minisuknjama" šetale ulicama.

Sumnja se da su vehabije u većim gradovima u BiH osnovali i šerijatsku policiju koja noću obilazi poznata okupljališta mladih i rastjeruje parove koji se ljube. Usto, vehabije u BiH, na čije se spominjanje građanima ledi krv u žilama, počinili brojna poslijeratna ubojstva uime vjere, od kojih je najpoznatije ubojstvo obitelji Anđelić u Konjicu.

Kako je sam posvjedočio, i Merdan (28) također je "uime Boga" do prije nekoliko godina bio spreman "opasati se eksplozivom i zabiti u bilo koju neprijateljsku metu".

U međuvremenu je s Adnanom Mešanovićem objavio poučnu knjigu pod nazivom "Vehabizam selefizam Ideološka pozadina i historijski korijeni", kojom se autori obračunavaju s vehabijskim pokretom i posljedicama koje je izazvao u BiH.
slika
slika

Odgovori