Vehabije
Re: Vehabije
sta su vehabije ko su molim vas objasnite mi al zelim ozbiljno
ja ne znam sta su...........tj znam djelomicno...al logicki ljudi kao svi mi , ali orijentisani svom nekom zivotu...ne simpatisem ih, al ako moram trpit pedere...politicare...prave cetnike ne vidim razloga da oni nemaju pravo na svoj zivot...u svakom zitu ima kukolja pa i u njihovom tako ako mi ne rade nista nemam nista protiv da mi budu ako treba i u komsiluku...beba80 je napisao/la:sta su vehabije ko su molim vas objasnite mi al zelim ozbiljno
ps...ne bih volio da zivim kao oni..al postujem njihov zivot
a ovdje mozes procitat ko su vehabije OZBILJNO

http://www.islamhouse.com/p/173551
moj rodni grad Sarajevo volim kao samoga sebe....
nazalost ima ljudi koji ga isto tako ne vole....
ali nisu oni krivi sto im Bog nije dao dusu
nazalost ima ljudi koji ga isto tako ne vole....
ali nisu oni krivi sto im Bog nije dao dusu
Jel ti svjesno ili nesvjesno postavljaš vehabijski link ?srebrni je napisao/la:
ps...ne bih volio da zivim kao oni..al postujem njihov zivot
a ovdje mozes procitat ko su vehabije OZBILJNO
http://www.islamhouse.com/p/173551
Autor tog teksta što si postavio je Muharem Štulanović, vehabijski ideolog iz Rajnovca kod Velike Kladuše
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

beba80 je napisao/la:sta su vehabije ko su molim vas objasnite mi al zelim ozbiljno
Evo beba80 na trecoj strani ove teme moj citat
LAFF je napisao/la:Vehabizam to je jedna sekta islama odnosno vjerska denominacija
nazvan po Muhamedu ibn Abdul al Vehabu
Vehabije priznaju Kuran i Hadit kao svoje osnovne tekstove,
Vehabije sebe vide kao pokret za vracanje pravog islama i njegovo oslobadjanje od novina,
sujevjerja, odstupanja, jeresi i idolopoklonstva.
Po njihovom misljenju, postoje brojni obicaji koji su suprotni islamu,
a to su: slusanje muzike ili gledanje televizije,fotografije ili crtezi ljudskih bica ili drugih zivih stvorenja koja imaju dusu,molitve na mezarima
Na nase prostore su tek dosli pocetkom rata 92
Mnogi smatraju da su umjetnuti po poznatoj reziji Amerike
Radilikiazaciji drzave kao sto je to bio slucaj s Afganistanom Irakom i sada Iranom
Kratko jasno sekta
Džemila duÅ¡o ,............. pitaj ih jesul Selefijevidovita_dzemila je napisao/la:a je li istina da oni nikad neće priznati za sebe da su vehabije. tako sam ÄÂula. i ovi od sinoć Å¡to su privedeni policiji negiraju da su vehabije. meni sad nije jasno otkud ih u Å¡arića džamiji kad se zna da je njihova džamija u sjevernom logoru. znaÄÂi oni ne idu u iste džamije gdje idu ostali vjernici
![oha.giff [muzikafo1.gif]](./images/smilies/muzikafo1.gif)
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

Džemila ,.............
Evo pojašnjenja
ÄŒinjenica je da nema razlike izmeÄ‘u selefija i vehabija i da su to dva naliÄÂja jedne kovanice. Svi oni vjeruju u iste dogme i nose iste ideje. Unutar arapskog poluotoka to su vehabije henbelije, dok se van njega to naziva selefizmom, piÅ¡e u knjizi Vehabizam/selefizam autora Hasana Ali Sekkefa koju su priredili Jasmin Merdan i Adnan MeÅ¡anović.
Vehabije su grupacija koju predvodi IzvrÅ¡no vijeće za izdavanja fetvi, misionarstvo i upućivanje na arapskom poluotoku... Savremene vehabije su sljedbenici Ibn Tejmijje i mezheba hanbelijskih imama antropomorfista izvan arapskog poluotoka iz razliÄÂitih zemalja, ali svi uzimaju Ibn Tejmijju za imama, autoritet i voÄ‘u.
Evo pojašnjenja
![onfire [onfire.gif]](./images/smilies/onfire.gif)
ÄŒinjenica je da nema razlike izmeÄ‘u selefija i vehabija i da su to dva naliÄÂja jedne kovanice. Svi oni vjeruju u iste dogme i nose iste ideje. Unutar arapskog poluotoka to su vehabije henbelije, dok se van njega to naziva selefizmom, piÅ¡e u knjizi Vehabizam/selefizam autora Hasana Ali Sekkefa koju su priredili Jasmin Merdan i Adnan MeÅ¡anović.
Vehabije su grupacija koju predvodi IzvrÅ¡no vijeće za izdavanja fetvi, misionarstvo i upućivanje na arapskom poluotoku... Savremene vehabije su sljedbenici Ibn Tejmijje i mezheba hanbelijskih imama antropomorfista izvan arapskog poluotoka iz razliÄÂitih zemalja, ali svi uzimaju Ibn Tejmijju za imama, autoritet i voÄ‘u.

Ma NESLAZEM se sa njima ali kad mogu podnjeti Gey-eve mogu i njih
Žalosno je da je jedan mladi život ugaÅ¡en. Vehabije ili momci iz kafića, svejedno je ko je zapoÄÂeo , bitno je da je tragiÄÂno zavrÅ¡ilo. Nadam se da ovo neće dovesti do nekih osveta. Svi bi se trebali potruditi da živimo u miru sa ljudima oko sebe, bez obzira na ubjeÄ‘enja.
Cijela obitelj u strahu od napuštanja radikalnih vehabija
Nakon Å¡to je pripadnik EUPM-a nedavno pobjegao iz BiH zbog ekstremistiÄÂkih prijetnji koje je kao državljanin skandinavske zemlje doživio u Mostaru, policija trenutaÄÂno ispituje sluÄÂaj sarajevske imućne obitelji Balić koju su prijetećim porukama ucijenili sa 50.000 eura zbog toga jer im je "kći napustila vehabijsko uÄÂenje".
U ovome će se prepoznati mnogi roditelji, meÄ‘u kojima ima i tužitelja, sudaca, policajaca, lijeÄÂnika... Upravo na to je ne tako davno upozoravao sada već profesor Jasmin Merdan (28) iz Sarajeva, kojemu su, nakon Å¡to je odbacio ekstremni islamski pokret proÅ¡iren tijekom rata u BiH pred sarajevskom Begovom džamijom prijetili da će mu slomiti kralježnicu.
Posljednjih godina bilo je mnogo nasilniÅ¡tava na ulicama gradova Å¡irom BiH. U Zenici su premlaćivali djevojke i mladiće koji su se ljubili na ulici, pretukli su i nekoliko desetaka djevojaka koje su se sunÄÂale u kupaćim kostimima na obalama rijeke Bosne, ali i napadali djevojÄÂice u BrÄÂkom, Zenici, Sarajevu jer su se "polugole i besramne u minisuknjama" Å¡etale ulicama.
Sumnja se da su vehabije u većim gradovima u BiH osnovali i Å¡erijatsku policiju koja noću obilazi poznata okupljaliÅ¡ta mladih i rastjeruje parove koji se ljube. Usto, vehabije u BiH, na ÄÂije se spominjanje graÄ‘anima ledi krv u žilama, poÄÂinili brojna poslijeratna ubojstva uime vjere, od kojih je najpoznatije ubojstvo obitelji AnÄ‘elić u Konjicu.
Kako je sam posvjedoÄÂio, i Merdan (28) takoÄ‘er je "uime Boga" do prije nekoliko godina bio spreman "opasati se eksplozivom i zabiti u bilo koju neprijateljsku metu".
U meÄ‘uvremenu je s Adnanom MeÅ¡anovićem objavio pouÄÂnu knjigu pod nazivom "Vehabizam selefizam IdeoloÅ¡ka pozadina i historijski korijeni", kojom se autori obraÄÂunavaju s vehabijskim pokretom i posljedicama koje je izazvao u BiH.
Nakon Å¡to je pripadnik EUPM-a nedavno pobjegao iz BiH zbog ekstremistiÄÂkih prijetnji koje je kao državljanin skandinavske zemlje doživio u Mostaru, policija trenutaÄÂno ispituje sluÄÂaj sarajevske imućne obitelji Balić koju su prijetećim porukama ucijenili sa 50.000 eura zbog toga jer im je "kći napustila vehabijsko uÄÂenje".
U ovome će se prepoznati mnogi roditelji, meÄ‘u kojima ima i tužitelja, sudaca, policajaca, lijeÄÂnika... Upravo na to je ne tako davno upozoravao sada već profesor Jasmin Merdan (28) iz Sarajeva, kojemu su, nakon Å¡to je odbacio ekstremni islamski pokret proÅ¡iren tijekom rata u BiH pred sarajevskom Begovom džamijom prijetili da će mu slomiti kralježnicu.
Posljednjih godina bilo je mnogo nasilniÅ¡tava na ulicama gradova Å¡irom BiH. U Zenici su premlaćivali djevojke i mladiće koji su se ljubili na ulici, pretukli su i nekoliko desetaka djevojaka koje su se sunÄÂale u kupaćim kostimima na obalama rijeke Bosne, ali i napadali djevojÄÂice u BrÄÂkom, Zenici, Sarajevu jer su se "polugole i besramne u minisuknjama" Å¡etale ulicama.
Sumnja se da su vehabije u većim gradovima u BiH osnovali i Å¡erijatsku policiju koja noću obilazi poznata okupljaliÅ¡ta mladih i rastjeruje parove koji se ljube. Usto, vehabije u BiH, na ÄÂije se spominjanje graÄ‘anima ledi krv u žilama, poÄÂinili brojna poslijeratna ubojstva uime vjere, od kojih je najpoznatije ubojstvo obitelji AnÄ‘elić u Konjicu.
Kako je sam posvjedoÄÂio, i Merdan (28) takoÄ‘er je "uime Boga" do prije nekoliko godina bio spreman "opasati se eksplozivom i zabiti u bilo koju neprijateljsku metu".
U meÄ‘uvremenu je s Adnanom MeÅ¡anovićem objavio pouÄÂnu knjigu pod nazivom "Vehabizam selefizam IdeoloÅ¡ka pozadina i historijski korijeni", kojom se autori obraÄÂunavaju s vehabijskim pokretom i posljedicama koje je izazvao u BiH.