![[icon_flower [icon_flower.gif]](./images/smilies/icon_flower.gif)
Sunnet!!!
- im_ex
- Velicanstvo Foruma
Re: Sunnet!!!
Ne trebaju meni tvoji linkovi, mrki, pomen sunecenje veze za muslimanstvo, i ti tu nista ne mozes promijeniti ![[icon_flower [icon_flower.gif]](./images/smilies/icon_flower.gif)
![[icon_flower [icon_flower.gif]](./images/smilies/icon_flower.gif)
Kuda idu ljudi kao ja ...
Takvi kao ti zabranjuju da se vrsi obrezivanje u ustanovi pa to mora kriumice jer ljudi su veci mumini od mene i tebe zajedno te zele da ostvare Gospodarevo zadovoljstvo iako im drzava brani obrezivanje oni to cine i na nacin nadriljekarstvom.mrki62 je napisao/la:Propis ili tradicija - pitanje je sadIM_ex je napisao/la:
Jedna od roditeljskih duznosti prema djetetu je obrezivanje tj. sunecenje. To je islamski propis koji datira jos od vremena Ibrahima a.s.![]()
Link islambosna ima zanimljiv ÄÂlanak, pa proÄÂitaj http://www.islambosna.ba/index.php/vije ... brezivanja
Nikome ja niÅ¡ta ne zabranjujem, ne poturaj mi kukaviÄÂije jaje, ja samo konstantujem neke ÄÂinjenice.beba80 je napisao/la: Takvi kao ti zabranjuju da se vrsi obrezivanje u ustanovi pa to mora kriumice jer ljudi su veci mumini od mene i tebe zajedno te zele da ostvare Gospodarevo zadovoljstvo iako im drzava brani obrezivanje oni to cine i na nacin nadriljekarstvom.
Mrzim to tvoje bahato ponašanje, jer se radi ovdje o jako ozbiljnim stvarima i ne radi se o mom ili tvom prepucavanju.
Nije mi jasno kako možeÅ¡ biti toliko ohol i ne potruditi se makar proÄÂitati ono Å¡to sam postavio a ne napamet meni dobacivati nekakve indicije koje nikakve veze s vezom nemaju.
SuviÅ¡e si zaslijepljen nekakvom mržnjom i da imaÅ¡ imalo svijesti, kliknuo bi na linki i proÄÂitao a poÅ¡to nisi , ja ću ti postaviti samo jedan djelić - onako za poÄÂetak : a najÄÂešće ih vode nestruÄÂne i neregistrirane osobe koje nemaju ni osnovno medicinsko znanje te su smrtni ishodi postupaka obrezivanja, koji se vrÅ¡e u neprikladnim i nesterilnim uvjetima vrlo ÄÂesti.
Ti se potrudi proÄÂitati sve i kritikuj te Å¡to svjesno odvode u smrt nedužnu djecu a mene sa svojom fragmatiÄÂkim upadicama zaobiÄ‘i.
Ti o sunećenju imaš pojma,koliko i ja o lanjskom snijegu
![oha.giff [muzikafo1.gif]](./images/smilies/muzikafo1.gif)
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

- Bausstelac
- Svakodnevni prolaznik
"Pet djela se ubrajaju u vjersku tradiciju: sunnećenje muške djece, brijanje sramotnih mjesta, skraćivanje brkova, rezanje nokata i brijanje dlaka pod pazuhom", kaže Vjerovjesnik" (Buharija, 818).
Zna se iz povijesti islama da je Allah dž.Å¡. naredio lbrahimu a.s. da podrezuje brkove, da dobro izapire usta, grlo i nos, da obrezuje nokte, da ÄÂisti zube misvakom i da sunneti muÅ¡ku djecu. Po Bibliji jedan od znakova Saveza Jahvea sa Abrahamom bilo je obrezivanje JiÅ¡maela, Izaka i svih muÅ¡kih ÄÂlanova bez obzira koliko su godina imali. U medicini su napisane biblioteke knjiga o koristi po zdravlje od obrezivanja muÅ¡karaca. Muslimani se sunnete prvenstveno zato Å¡to slijede sunnet, put, obiÄÂaj i tradiciju svih vjerovjesnika i zato Å¡to im je to Muhammed a.s. obavezno preporuÄÂio i vlastitim primjerom osnažio.
Znaci Sunecenje jeste vjerska obaveza,pa makar to bilo i krivo mrkiju![smileycrush [smile.gif]](./images/smilies/smile.gif)
Zna se iz povijesti islama da je Allah dž.Å¡. naredio lbrahimu a.s. da podrezuje brkove, da dobro izapire usta, grlo i nos, da obrezuje nokte, da ÄÂisti zube misvakom i da sunneti muÅ¡ku djecu. Po Bibliji jedan od znakova Saveza Jahvea sa Abrahamom bilo je obrezivanje JiÅ¡maela, Izaka i svih muÅ¡kih ÄÂlanova bez obzira koliko su godina imali. U medicini su napisane biblioteke knjiga o koristi po zdravlje od obrezivanja muÅ¡karaca. Muslimani se sunnete prvenstveno zato Å¡to slijede sunnet, put, obiÄÂaj i tradiciju svih vjerovjesnika i zato Å¡to im je to Muhammed a.s. obavezno preporuÄÂio i vlastitim primjerom osnažio.
Znaci Sunecenje jeste vjerska obaveza,pa makar to bilo i krivo mrkiju
![smileycrush [smile.gif]](./images/smilies/smile.gif)
"Smrt je jedna,pa zato neka bude na Allahovom putu"
Ništa meni nije krivo.Bausstelac je napisao/la:
Ja samo iznosim neke ÄÂinjenice a ti ako to ne prihvataÅ¡ ili nisi upućen, to je već druga stvar.
Ponavljam; prije bilo koje religije, ljudi su se zbog obiÄÂaja sunetili/obrezivali a ne zbog vjerskih obaveza.
Ako ke zbog vjerskih, kako to da je Isus obrezan a ostali katolici nisu ?
Imal logike ?
Ako je zbog vjerskih obaveza , onda ti meni objasni kad je Muhamed a.s. doživio objavu ( koliko je bio star ) , da li je osunećen i ako jeste koliko je bio star , kad su ga sunetili .
De odgovori na sve to
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

- Bausstelac
- Svakodnevni prolaznik
Sto se tice Isusa,dansnji krscani nerade vecinom od onoga sto je on radio,tvorac njihove vjere nije Isus vec Pavle.mrki62 je napisao/la:Ništa meni nije krivo.Bausstelac je napisao/la:
Ja samo iznosim neke ÄÂinjenice a ti ako to ne prihvataÅ¡ ili nisi upućen, to je već druga stvar.
Ponavljam; prije bilo koje religije, ljudi su se zbog obiÄÂaja sunetili/obrezivali a ne zbog vjerskih obaveza.
Ako ke zbog vjerskih, kako to da je Isus obrezan a ostali katolici nisu ?
Imal logike ?
Ako je zbog vjerskih obaveza , onda ti meni objasni kad je Muhamed a.s. doživio objavu ( koliko je bio star ) , da li je osunećen i ako jeste koliko je bio star , kad su ga sunetili .
De odgovori na sve to
A sto se tice Muhameda a.s.,znam da je cak i kod predislamskih arapa sunecenje bila tradicija koju su nasljedili od Ibrahima a.s.
Hadisi o sunecenje su jasni i sahih,i o tome nema se sta raspravljati !!!!
Ne pitam te o tvorci ni o starom ni o novom zavjetu ,...... Isus je u pitanju , koji je obrezan prije nego li je postao svjestan da uopšte živi .Bausstelac je napisao/la:
Sto se tice Isusa,dansnji krscani nerade vecinom od onoga sto je on radio,tvorac njihove vjere nije Isus vec Pavle.
Tradicija, da al ne i moranje u vjeri - miješanje pojmova.Bausstelac je napisao/la: A sto se tice Muhameda a.s.,znam da je cak i kod predislamskih arapa sunecenje bila tradicija koju su nasljedili od Ibrahima a.s.
Da zatvorimo temu , ha ?Bausstelac je napisao/la: Hadisi o sunecenje su jasni i sahih,i o tome nema se sta raspravljati !!!!
Ili to po tvom ; kad ti se šta ne sviđa, onda nema ni rasprave
Hadis nije nikakva objava, to su neÄÂije dosjetke - tu sam te ÄÂekao

- Bausstelac
- Svakodnevni prolaznik
izvini al Glup si ko kisobran...
u Islamu se nedonose propisi zbog misljenja nekih malumnika poput tebe, nego na osnovu dokaza iz Kurana i suneta
u Islamu se nedonose propisi zbog misljenja nekih malumnika poput tebe, nego na osnovu dokaza iz Kurana i suneta
Pa zato što sam ja glup a ti pametan ,............ otud i moja pitanjaBausstelac je napisao/la:izvini al Glup si ko kisobran...
Budi pametan i meni glupom objasni ono u vezi Muhameda a.s.
Nemoraš baš meni , već eto svima objasni : Ako je zbog vjerskih obaveza , onda ti meni objasni kad je Muhamed a.s. doživio objavu ( koliko je bio star ) , da li je osunećen i ako jeste koliko je bio star , kad su ga sunetili .
Da ne spominjem katolike ili židove , jer je to ipak previše za tebe pametnog a kamo li za mene glupog

- paparaci
- Velicanstvo Foruma
![To funny.gif [To funny.gif]](./images/smilies/To%20funny.gif)
![[eusa_wall [eusa_wall.gif]](./images/smilies/eusa_wall.gif)
mrki, valjas li valjas
![laugh.gif [laugh.gif]](./images/smilies/laugh.gif)
nije tema bolan sta su hadisi - nego sunnet. fino ti je objasnjeno. ali ti ne bi bio ti......
a sto se tice hadisa, objasnio ti je "jaro" na drugom forumu sta su hadisi i koje kriterije mora ispuniti da bi bio prihvacen, itd. prema tome, nema svrhe da to ovdje nacinjes.
Ibrahim a.s. je bio prije Isa a.s. iliti Isusa, koji je bio musliman i od njega, kao sto ti je vec receno, naslijedjen je taj (vjerski) obicaj i potvrdjen kroz ostale Poslanike. I sta ti sad ko fol nije jasno?!
Boze ti dragi.....
- Bausstelac
- Svakodnevni prolaznik
uzas si......ma sta imam stobom raspravljati,ti niti vjerujes u Kuran,niti vjerujes u Poslanika a.s..... ti si bolan jedna od rjetkih osoba u mom zivotu,za koje tvrdim i kunem se u svesvisnjeg Allaha da si "NEVJERNIK"
Hadisi o sunecenju prenose sve cetiri zbirke.Kad je Muhamed a.s osunecen neznam tacno,obicaj u Mekki je bio da se djete suneti par mjeseci poslje rodjenja.
Kako bolan ti koji si isao u "mejtep" da nezna kad je pocela objava i koliko je bi star Muhamed a.s![laugh.gif [laugh.gif]](./images/smilies/laugh.gif)
Hadisi o sunecenju prenose sve cetiri zbirke.Kad je Muhamed a.s osunecen neznam tacno,obicaj u Mekki je bio da se djete suneti par mjeseci poslje rodjenja.
Kako bolan ti koji si isao u "mejtep" da nezna kad je pocela objava i koliko je bi star Muhamed a.s
Mani se hadisa, jer ih ja i ne pominjem.paparaci je napisao/la: a sto se tice hadisa, objasnio ti je "jaro" na drugom forumu sta su hadisi i koje kriterije mora ispuniti da bi bio prihvacen, itd. prema tome, nema svrhe da to ovdje nacinjes.
Ibrahim a.s. je bio prije Isa a.s. iliti Isusa, koji je bio musliman i od njega, kao sto ti je vec receno, naslijedjen je taj (vjerski) obicaj i potvrdjen kroz ostale Poslanike. I sta ti sad ko fol nije jasno?!
Boze ti dragi.....
Drugo , podvukao sam dio što si napisao - u tome i leži sav srž problema.
To je obiÄÂaj , obiÄÂaj koji je bio u ona vremena izlaz , koji je bio u to vrijeme razuman.
Par postova unazad sam opisao i Francuze,koji su ozmislili mirise / parfume , jer u ono vrijeme nisu imali vode kao danas i to je sliÄÂno i sa sunećenjem.
Sve to nema nikakve veze sa vjerom - prije sa obiÄÂajem , koji se prenosi sa generacije na generaciju.
Ako tvrdiÅ¡ drugaÄÂije, onda mi objasni ono pitanje u vezi Muhameda a.s.
Treće, nekako mi ti i onaj iznad djelujete kao da objašnjavate da je islam postojao i prije Objave , ili ja ne kontam baš najbolje

Ahi , ......... mani se podyebavanja o mejtefu , pogotovo sa slovom p, mani se i ko je vjernik a ko ne , jer to najbolje On zna.Bausstelac je napisao/la:uzas si......ma sta imam stobom raspravljati,ti niti vjerujes u Kuran,niti vjerujes u Poslanika a.s..... ti si bolan jedna od rjetkih osoba u mom zivotu,za koje tvrdim i kunem se u svesvisnjeg Allaha da si "NEVJERNIK"
Kako bolan ti koji si isao u "mejtep" da nezna kad je pocela objava i koliko je bi star Muhamed a.s
Nemoj da zalutaš previše ahi
EÃ…Â HEDU EN LA ILAHE ILLELLAH VE EÃ…Â HEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU.
Haj sad odgovori na ona gore pitanja

- Bausstelac
- Svakodnevni prolaznik
HEHEHHEHEHE e moj mrki
i Iblis zna da je samo Allah Bog,a Muhamed njegov poslanik,ali je ipak nevjernik
Vjernik se nepostaje samo pukim izgovaranjem Sehadeta,vec sprovodjenja tog Sehadeta u djelo,a tvoja djela itekako svjedoce da si NEVJERNIK![mmmux2 [mmmux2.gif]](./images/smilies/mmmux2.gif)
i Iblis zna da je samo Allah Bog,a Muhamed njegov poslanik,ali je ipak nevjernik
Vjernik se nepostaje samo pukim izgovaranjem Sehadeta,vec sprovodjenja tog Sehadeta u djelo,a tvoja djela itekako svjedoce da si NEVJERNIK
![mmmux2 [mmmux2.gif]](./images/smilies/mmmux2.gif)
- paparaci
- Velicanstvo Foruma
dobro si skontao, jer je prvi covjek i ujedno poslanik bio musliman, kao i svi naredni. jel sad jasnije?! svi su oni pozivali Allahu dz. s. - prelistaj Kur'an, pa ce ti biti jasnije.
nemam ja tebi sta odgovoriti, niti bi od toga bilo ikakve fajde, jer bi ti tjerao vazda dalje svoje nesto. i kad ti se iznesu ociti dokazi - ti ne vidis i ne priznas, vec srljas dalje. prema tome - Allahmanet![smileycrush [smile.gif]](./images/smilies/smile.gif)
nemam ja tebi sta odgovoriti, niti bi od toga bilo ikakve fajde, jer bi ti tjerao vazda dalje svoje nesto. i kad ti se iznesu ociti dokazi - ti ne vidis i ne priznas, vec srljas dalje. prema tome - Allahmanet