Odgovori na Islamska pitanja

Diskusije oko religija u svijetu ...
Poruka
Autor/ica
mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#91 Post Postao/la mrki62 »

Abu_Haqq je napisao/la:Pitanje:

Da li je dozvoljeno obavljati namaz u sinagoge i crkve, bilo u njima slika ili ne? Moguli se sinagoge i crkve nazivati ”Allahovim kuæama”?

Odgovor:

Ne, one nisu Allahove kuæe. Allahove kuæe su d¾amije.
Koje pitanje - koji odgovor :-k
Nije mi jasno kako neki ljudi sa odgovorima namjerno ¹ire mr¾nju .
©ta je Allah ?
Jel to ne¹to ¹to mi ne znamo ili je to ne¹to novo tek nastalo ?
U Arapskom svijetu Katolici i ®idovi isto koriste ime a to je Allah !
U nas je Allah ni¹ta drugo do Bog , dakle u na¹em jeziku je Allah Bog a u Arapskom jeziku je Bog Allah .
E sad tumaèiti kako to nije Bo¾ija kuæa - to je ni¹ta drugo do licemerje , ako se zna da je u islamu sve bogom dato :wave:
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#93 Post Postao/la Abu_haqq »

PITANJE:

Na jednoj od radio - stanica emitovan je razgovor izmeðu oca i sina, gdje je sin upitao oca: ”Gdje je Allah, d¾elle ¹anuhu?” Otac je odgovorio: ”Allah, d¾elle ¹anuhu, je prisutan na svakom mjestu.” Kakav je ¹erijatski stav o ovom odgovoru?

ODGOVOR:

Odgovor nije taèan, veæ je to vjerovanje d¾ehmija, mu’tezila i jo¹ nekih frakcija koje se povode za njihovim mi¹ljenjem. Ispravno vjerovanje o ovom pitanju je ono na èemu je ehli - sunnet vel - d¾ema’at, a to je da je Allah, d¾elle ¹anuhu, iznad nebesa, Ar¹a i svih svojih stvorenja. Njegovo znanje je prisutno na svakom mjestu. Da je to tako upuæuju kur’anski ajeti, hadisi Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i stav (id¾ma’) prvih generacija ovog ummeta. Ka¾e Uzvi¹eni Allah: ”Doista Gospodar va¹ je Allah koji je nebesa i zemlju u ¹est vremenskih razdoblja stvorio, zatim se nad Ar¹om uzvisio.”* Allah, d¾elle ¹anuhu, je ovo spomenuo na jo¹ ¹est mjesta u Kur’anu. Znaèenje rijeèi “istiva”, koja je spomenuta kod ehli – sunneta, je “uzvi¹enje” i “uzdignuæe iznad Ar¹a”, na naèin koji dolikuje Allahu, d¾elle ¹anuhu. Kakvoæu Njegovog uzvi¹enja iznad Ar¹a ne zna niko osim Njega....

Imam Malik, da mu se Allah, d¾elle ¹anuhu, smiluje je rekao: ”Istiva je poznato, kakvoæa je nepoznata. Vjerovati da se Allah, d¾elle ¹anuhu, uzdigao iznad Ar¹a je obaveza, a pitanje kako se uzdigao je novotarija.” Slièno rijeèima imama Malika do¹lo je znaèenje govora njegovog ¹ejha Rebia b. Ebi – ‘Abdur - Rahmana , a slièno se prenosi i od Ummu Seleme, da je Allah, d¾elle ¹anuhu, njom zadovoljan.

Inaèe, ovo je stav svih ashaba, neka je Allah, d¾elle ¹anuhu, njima zadovoljan; kao i mi¹ljenje imama ovog ummeta. Allah, d¾elle ¹anuhu, je u Svojoj Knjizi na mnogo mjesta spomenuo da je On iznad nebesa i da je Uzvi¹en: ”Odluka pripada samo Allahu, Uzvi¹enom i Velikom.”** ”K Njemu se di¾u lijepe rijeèi i dobra djela uzdi¾u.”*** “I Njemu ne dojadi odr¾avanje njihovo i On je Uzvi¹en i Velièanstven.”**** “Jeste li sigurni da vas Onaj koji je iznad nebesa neæe u zemlju utjerati, kad se ona iznenada trese? Ili jeste li sigurni da Onaj koji je iznad nebesaneæe na vas vjetar s kamenjem poslati?

Tada biste saznali kakva je prijetnja Moja.”***** Vidimo da je Allah, d¾elle ¹anuhu, u mnogim ajetima jasno rekao da je On iznad nebesa i da je uzdignut, ¹to se u potpunosti sla¾e s ajetima o “istiva - u”. Na osnovu ovoga mo¾e se vidjeti da su potpuno netaène rijeèi sljedbenika novotarija, koji ka¾u da je Allah, d¾elle ¹anuhu, na svakom mjestu. Ovo je vjerovanje panteista (onih koji vjeruju da se Allah, d¾elle ¹anuhu, Svojim biæem utjelovio i sjedinio u sve ¹to postoji oko nas i u nama).

Nema sumnje da je ovo vjerovanje jasni kufr i zabluda, te utjerivanje u la¾ Allaha i Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, jer nas je Allah, d¾elle ¹anuhu, obavijestio da se On uzdigao iznad Ar¹a, kako smo to i naveli. Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, takoðer nas je obavijestio u vjerodostojnim hadisima da je Allah, d¾elle ¹anuhu, iznad nebesa, kao npr.: ” Zar nemate povjerenja u mene, a ja sam povjerenik Onoga koji je iznad nebesa.”******

O ovome takoðer govore predaje o Isra’u i Mi’rad¾u, kao i mnoge druge.*******

©EJH IBN BAZ

*Prijevod znaèenja Kur’ana, El – E’araf, 24.

**Prijevod znaèenja Kur’ana, El – Gafir, 12.

***Prijevod znaèenja Kur’ana, Fatir, 10.

****Prijevod znaèenja Kur’ana, El – Bekare, 255.

***** Prijevod znaèenja Kur’ana, El – Mulk, 16.-17.

****** Buharija, 4351. i Muslim, 144.,1064.

******* ©ejh Ibn Baz, “Ed – de’we”, 1288.

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#94 Post Postao/la mrki62 »

Sad da bih to sve analizirao i ispisao - treba mi minimalno 1.5 sata :ballbounce:

Mislim da je babo vi¹e pravilno odgovorio nego li kao upuæena osoba.
Sad kad bi stotinu imama sa reisom na èelu sabrao i kad bi im postavio to pitanje ,............. bilo bi zanimljivo slu¹ati odgovore :wave:
Ti si kao najudaljenija zvijezda do koje je najteže doći, ali baš zbog toga je najudaljenija zvijezda najljepša i najsjajnija!

slika

slika

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#95 Post Postao/la Abu_haqq »

Tebe niko nista nije pitao jer nemas kvalifikovanog znanja. Za tako nesto trebas dobro da zagrijes stolicu i dobrog ucitelja da nades.

ADMIN_BOL-CHAT.DE

#96 Post Postao/la ADMIN_BOL-CHAT.DE »

Smireno to ba
Cim postujete ocekujte i komentar
Tu smo da diskutujemo :wave:

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#97 Post Postao/la mrki62 »

Abu_Haqq je napisao/la:Tebe niko nista nije pitao jer nemas kvalifikovanog znanja. Za tako nesto trebas dobro da zagrijes stolicu i dobrog ucitelja da nades.
Zlo i dobro nisu jednaki. Vraæaj zlo dobrim pa æe ti i onaj s kojim si bio u neprijateljstvu postati srèani prijatelj . Ovo savr¹enstvo mogu postiæi samo ,.......................... itd - nadam se da zna¹ ¹ta to znaèi u islamu :ballbounce:

Da vidimo ¹ta nas islam jo¹ uèi ,.................. tra¾im , aha : Islam nas uèi da je Bog Jedan i Jedini , da je Gospodar neba i zemlje ; Gospodar svih naroda svijeta i svega nama poznatog i nepoznatog .
Ovako poimanje Boga d¾.¹. ¹iri na¹e srce i bri¹e predrasude koje dijele ljude od ljudi i narode od naroda .
Bilo je vrijeme kad su pojedini narodi vjerovali ( kao ti sad :) ) da su samo oni ODABRANI narod . Nasuprot tome islam nas uèi ( ne znam jesil ti tako uèen ;) ) da je Allah d¾.¹. ni¹ta drugo do Bog svih naroda i da Njegova milost nije ogranièena samo na neki odreðeni narod - naprimjer vehabije :)
Da li ti zna¹ da islam ne dopu¹ta moguænost da bi Bog d¾.¹ bilo s kojim narodom maæehinski postupao . NE ! Sunce razasiplje svoju svjetlost i toplinu na svaki narod ( èak i na nas koji nismo vehabije ;) ), ki¹a pada za sve narode a zrak je za sve ljude ,...................
Bog d¾.¹. je istinit i pravedan prema svim ljudima - pa i meni :) i dalje prema svim NARODIMA . Svima je ON dao oèi , u¹i , nos , i ostale organe a povrh svega i najveæe dobro ( bogastvo ) - dao nam je razum , da se po njemu ravnamo , vladamo i da za svoja djela na Sudnjem danu pola¾emo raèune - jel tako :ballbounce:

Vidi¹ , nemoj da se trudi¹ i to na internetu tra¾i¹ - jer toga nema na internetu :wave:

slika

slika

Tourniquet
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu
Lokacija: Cuvaj me Boze, prijatelja, jer se neprijatelja cuvam sam..

#99 Post Postao/la Tourniquet »

melisa76 je napisao/la:
Na kraju imam pitanje:'Zasto je u Islamu,jos uvijek odobren brak izmedju rodbine?'Prije par dana upoznala sam jedan bracni par iz Turske,njihova rodbinska veza je bila vrlo bliska,djeca od dvije sestre.Njihova djeca su imala fizicke mane.
Sta vi licno mislite o rodbinskoj vezi u braku?
Po islamu je dozvoljeno sve poslije 4 koljena... ako se razumijete u ta mjerila.. to je granica, ali je preporucljivo da se ide sto dalje od toga...

A sad to od dvije sestre... normalno da je zabranjeno..

a i alkohol je zabranjen pa ga muslimani piju.. i ne znaci ak nesto musliman radi da je to odmah dozvoljeno...

Tourniquet
Zvijezda na usponu
Zvijezda na usponu
Lokacija: Cuvaj me Boze, prijatelja, jer se neprijatelja cuvam sam..

#101 Post Postao/la Tourniquet »

"Zabranjuju vam se: matere va¹e, i kæeri va¹e, i sestre va¹e i sestre oèeva va¹ih, i sestre matera va¹ih i bratiène va¹e, i sestriène va¹e, i pomajke va¹e koje su vas dojile, i sestre va¹e po mlijeku, i majke ¾ena va¹ih, i pastorke va¹e koje se nalaze pod va¹im okriljem od ¾ena va¹ih s kojima ste imali braène odnose - ali ako vi s njima niste imali braène odnose, onda vam nije grijeh - i ¾ene va¹ih roðenih sinova, i da sastavite dvije sestre - ¹to je bilo, bilo je, Allah zaista pra¹ta i samilostan je"-

ajet-citat iz Kur'ana.

znaci spominju se i sestricne tj djeca od sestara znaci da je zabranjeno... a zasto oni to rade... to je do njih..

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#103 Post Postao/la Abu_haqq »

PITANJE:

Rodena sam u porodici koja je oduvjek po¹tovala vjeru i islamske propise i tako sam odgajana. Medjutim dodirom sa vanjskim svijetom i nekim drugacijim drustvom udaljila sam se od vjere i grijesila. Zahvaljujem Allahu sto me vratio na pravi put. Sada imam 26 godina i vratila sam se vjeri i svjesna sam svojih grijeha. Svaki dan me proganja ono sto sam uradila - naime, abortirala sam prije nekoliko godina. Znam da je to veliki grijeh po islamu a i rana za moju dusu. Interesuje me na koji nacin mogu traziti oprost konkretno za to dijelo. Allah je Milostiv i molim se stalno da mi oprosti moje grijehe.

ODGOVOR:

Bismillah, elhamdulillah, we selatu weselamu ala rasulullah

Cijenjena sestro, treba da zna¹ da je od Allahove milosti prema Njegovim robovima to ¹to im je dao moguænost da se pokaju za grijehe koje su poèinili, pa makar to bio i najveæi grijeh koji se mo¾e poèiniti, pripisivanje sudruga Allahu d¾.¹. Obeæao je, a Njegovo obeæanje je istinito, da æe oprostiti onima koji se iskreno pokaju i ne samo to, veæ da æe lo¹a dijela pokajnika zamijeniti dobrim. Takav odnos naspram gre¹aka nemoguæe je naæi bilo gdje osim kod Njega, subhanehu we te´ala. Ka¾e Allah d¾.¹.:½Ali onima koji se pokaju i dobra djela èine, Allah æe njihova rðava djela u dobra promjeniti, a Allah pra¹ta i samilostan je, a onaj ko se bude pokajao i dobra djela èinio, on se, uistinu, Allahu iskreno vratio½. (El-Furkan, 70,71)

©to se tièe konkretno va¹eg pitanja, mo¾emo kazati da za to gnusno djelo koje ste poèinili, ne postoji posebna tevba, pokajanje, veæ pokajanje kao i od ostalih grijeha. Da èovjek odmah prestane sa raðenjem tog dijela, da se pokaje za uèinjeno djelo, i da odluèi da se vi¹e neæe vratiti tom dijelu. Ako se ispune ovi uvjeti u grijesima koji su izmeðu insana i Gospodara, tevba je ispravna. Sigurno je pozitivno da èovjek tuguje za poèinjenim grijehom, ali ne treba da gubi nadu u Allahovu milost, jer Allahova milost prema robovim je veæa nego milost majke prema njenom dijetu. Molimo Allaha da primi na¹a pokajanja i molim ga da nam istinu poka¾e istinom i omili nam njeno slijeðenje, a da nam neistinu poka¾e neistinom i olak¹a njeno ostavljanje.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio; Elvedin Peziæ prof.

mrki62
Specijalni status V.I.P
Specijalni status V.I.P

#104 Post Postao/la mrki62 »

Abu_Haqq je napisao/la:
©to se tièe konkretno va¹eg pitanja, mo¾emo kazati da za to gnusno djelo koje ste poèinili, ne postoji posebna tevba, pokajanje, veæ pokajanje kao i od ostalih grijeha.

A Allah najbolje zna.

Taj Elvedin je u najmanju ruku èovjek bezobrazan i bezosjeæajan , kako ga nije stid jednoj ¾enskoj koja je pro¹la te¹ke dane i godine da pametuje o gnusnom djelu ,.......... ko mu daje za pravo da omalo¾ava ¾ensku ?
Ko mu daje za pravo a u istoj reèenici obja¹njava da je to u biti grijeh kao i ostali grijesi ,.................... znal on uop¹te ¹ta je napisao ?????
I on zna a ja ne znam cccccccccccc

:wave: :ballbounce: :ballbounce:

slika

slika

Abu_haqq
Svakodnevni prolaznik
Svakodnevni prolaznik

#105 Post Postao/la Abu_haqq »

mrki62 je napisao/la:
Abu_Haqq je napisao/la:
©to se tièe konkretno va¹eg pitanja, mo¾emo kazati da za to gnusno djelo koje ste poèinili, ne postoji posebna tevba, pokajanje, veæ pokajanje kao i od ostalih grijeha.

A Allah najbolje zna.

Taj Elvedin je u najmanju ruku èovjek bezobrazan i bezosjeæajan , kako ga nije stid jednoj ¾enskoj koja je pro¹la te¹ke dane i godine da pametuje o gnusnom djelu ,.......... ko mu daje za pravo da omalo¾ava ¾ensku ?
Ko mu daje za pravo a u istoj reèenici obja¹njava da je to u biti grijeh kao i ostali grijesi ,.................... znal on uop¹te ¹ta je napisao ?????
I on zna a ja ne znam cccccccccccc

:wave: :ballbounce: :ballbounce:

koliko si ti samo umisljen i bahat da te Allah uputi.

Odgovori